Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Φαράγγι Κριμπιά


 Ο χάρτης 
 Το φαράγγι στο Google
Χαρτογράφηση φαραγγιού ΟΜΑΔΑ ΝΕΔΩΝ

Φαράγγι Κριμπιά (τεχνικό)
Είσοδος: υψόμετρο στα 960μ
Εξοδος: υψόμετρο  στα 610μ. στην Παναγία Σουστιάνων
Μήκος: 1.210 μέτρα
Καλύτερη περίοδος κατάβασης Απρίλιος – Μάϊος. Το καλοκαίρι είναι άνυδρο.
Από το χωριό Σουστιάνοι Λακωνίας, αφού περάσουμε την περίφραξη πριν την δεξαμενή και  ακολουθώντας το μονοπάτι που κινείται πάνω στο υδραγωγείο , περίπου μια ώρα μετά και σε υψόμετρο περίπου 1000 μέτρα, κατεβαίνουμε στο ενδιαφέρον κομάτι του φαραγγιού. 

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Το φαράγγι του Λουκά



Το φαράγγι στο χάρτη

                                 Χαρτογράφηση του φαραγγιού από την ΟΜΑΔΑ ΝΕΔΩΝ
ΦΑΡΑΓΓΙ ΛΟΥΚΑ (τεχνικό)
Είσοδος: υψομ.1000 μέτρα
Έξοδος:  υψομ.480 μέτρα
Μήκος : 1500 μέτρα
Ώρες κατάβασης:  5-6
Καλύτερη περίοδος κατάβασης Μάρτιο- Απρίλιο. Το καλοκαίρι είναι άνυδρο.
Το φαράγγι  Λουκά εντοπίστηκε από την Εξερευνητική Ομάδα Σπηλαίων και Φαραγγιών «ΝΕΔΩΝ» αποτελούμενη από τους: Λευτέρη Δημητρόπουλο, Σταύρο Καρτερολιώτη, ΄Εφη Χριστοπούλου, Τάκη Παραγκίνη και Νίκο Κωτσόβολη  τα περασμένα Χριστούγεννα. Έγιναν δυο εξερευνητικές αποστολές και συνολικά εντοπίστηκαν περίπου 32 καταβάσεις με τους μεγαλύτερους καταρράκτες 35 και 30 μέτρων. Tο χαρακτηριστικό του είναι το κλειστό τμήμα, στο τελείωμα του οποίου υπάρχει ο 35 μέτρων καταρράκτης σκάλα.
Bρίσκεται στο  Βόρειο Ταΰγετο πριν από   το χωριό Καστόρειο  ανάμεσα στις κορυφές Αγ. Ιωάννης (Ξεροβούνα) και Πυργάκι.
Για την είσοδο στο φαράγγι αφήνουμε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ έξω από το μοναστήρι  της Ζωοδόχου Πηγής και περνάμε μέσα από τον προαύλιο χώρο του μοναστηρίου ακολουθώντας  το σηματοδοτημένο μονοπάτι (μπλε κύκλος). Πορεία μέχρι την είσοδο 45 λεπτά .Χαρακτηριστικό σημείο εισόδου η τσιμεντένια υδατοδεξαμενή με τέσσερα σίδερα επάνω στην πορεία του μονοπατιού.Εκεί τραβερσάρουμε αριστερά μέσα στο  φαράγγι.
Πρώτη κατάβαση 29/3/2012 και  τα άτομα που συμμετείχαν στην κατάβαση ήταν οι Λεφτέρης Δημητρόπουλος, Παραγγίνης Τάκης, Έφη Χριστοπούλου, Καρτερολιώτης Σταύρος, Δούβας Γιάννης και Κοτσόβολης Νίκος. Οι καταβάσεις έγιναν με τεχνικές δεντροδεσιμάτων, όπου το επέτρεπαν οι συνθήκες, και τοποθετήθηκαν μονές   ασφάλειες  τύπου Raumer  Ø10 με βιομηχανικά αγκύρια Raumer M10x66mm (αυτό  καθιστά την ασφάλιση  ημιτελή μιας και η  ομοσπονδία ορίζει να είναι διπλές)  και στους μεγάλους καταρράκτες διπλές.

Στις 25-09-2012 έγινε κατάβαση του φαραγγιού  και ολοκλήρωση της ασφάλισης από την ομάδα ΝΕΔΩΝ αποτελούμενη από τους Λεφτέρη Δημητρόπουλο, Τάκη Παραγκίνη, Σπύρο Στασινόπουλο και το μέλος του Συλλόγου Φίλων Ταυγέτου Η ΛΟΥΣΙΝΑ Κώστα Λαγανά, καθώς και καθαρισμός από φερτά υλικά που είχαν συσσωρευτεί στην είσοδο (λόγω ανεμοστροβίλου στην περιοχή είχαν πέσει αρκετά δένδρα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν την κατάβαση.

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Ανάβαση στο Πυργάκι


Ανάβαση στο Πυργάκι (1.732μ.)


Η ανάβαση έγινε από την Επάνω Χώρα Βορδώνιας στις 30/1/2014. Ακολουθήσαμε το μονοπάτι με το πορτοκαλί τρίγωνο μέχρι το φρεάτιο (πόσιμο νερό). Από εκεί το μονοπάτι με τον κίτρινο κύκλο μέχρι τις ποτίστρες (πόσιμο νερό) όπου άρχιζε το χιονισμένο πεδίο. Το χιόνι πολύ καλό. Ακολουθήσαμε πορεία προς την αριστερή πλευρά του βράχου και από τη δεξιά πλευρά του λουκιού. Μετά ανεβήκαμε πάνω από το βράχο όπου τα ερείπια ΑηΓιάννη και κινηθήκαμε αριστερά στην κόψη όπου μας έφερε στην κορυφή.
                Αυτή είναι η πραγματοποιηθείσα με χιόνι διαδρομή

                           Αυτή είναι η σηματοδοτημένη διαδρομή στο χάρτη